niedziela, 24 marca 2013

Racuchy otrębowe z bananami.

Kto z nas nie lubi racuchów? Ja nikogo takiego nie znam:)


To zabieramy się do przygotowania. Na blacie kuchennym lądują:



- otręby owsiane - 1/2 szklanki
- mąka - 1/2 szklanki; ja używam różnej mąki, tym razem była to orkiszowa, świetnie też pasuje razowa, pszenna oczywiście także może być, choć najmniej zdrowa


- kefir lub maślanka lub mleko zsiadłe - 1 szklanka
- jajko - jedno całe
- proszek do pieczenia lub soda - 1 płaska łyżeczka
- cukier waniliowy - 1 opakowanie (16 g)
- szczypta soli
- olej lub masło do smażenia

 

- ja dodaje jeszcze 1 łyżkę mielonego lnu - dla zdrowotności:), ale nie jest to składnik konieczny
- nie przepadam za słodkimi racuchami, dlatego mi sam cukier waniliowy wystarcza, ale jeśli Wam nie i lubicie słodkości to można dodać do całości 1 łyżkę cukru, najlepiej trzcinowego

To składniki na ciasto. Do niego możecie dodać pokrojone w kostkę jabłka lub inne owoce. Ja uwielbiam z bananami. 2 szt. wystarczą.
Można także do ciasta dodać rodzynki lub orzechy albo wszystko po trochu. Smakują wtedy super! Jeśli zdecydujecie się na banany, ja zrezygnowałabym z podanej wyżej łyżki cukru. Owoc ten pod wpływem ciepła staje się naprawdę słodki i moim zdaniem dodatkowy cukier nie jest już potrzebny, choć to w sumie kwestia indywidualna. Z cukru waniliowego jednak nie rezygnuje nigdy w tym przepisie.

Do roboty.
Proste i łatwe. Wrzucamy składniki na ciasto do miski i mieszamy. Mikser tym razem zostaje w szafce. Łączymy wszystko łyżką. Ciasto wtedy będzie bardziej puszyste. Nie warto za długo go "mielić". Na koniec dodaje banana w grubszych plasterkach (lub jabłka czy inne dodatki). Wymieszane odstawiamy na 15-20 min.



Rozgrzewamy patelnię i smażymy. Wybornie smakują na klarowanym maśle. Ale na oleju także będą smaczne.


Smażymy na rumiano z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy.


Możemy dowolnie dekorować np. cukrem pudrem, śmietaną, świeżymi owocami itp. Same bez niczego także są pyszne. Ja od czasu do czasu jadam je z serkiem homogenizowanym. Ulubiony to ten z Lidla.



Wystarczy mały kleks.


  Jeśli macie odrobinę więcej czasu, racuchy wyjdą bardziej jeszcze puszyste, jeśli białko jajka ubijecie osobno i na koniec połączycie delikatnie z masą. 


Banalnie proste i smaczne.
Świetnie pasują na śniadanie, ale nie tylko.

Smacznego!
Magda

47 komentarzy:

  1. Uwielbiam racuchy z jabłkami. Twoje wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z jabłkami też lubię, ale jednak z bananami u mnie wygrywają:)

      Usuń
    2. Musze wypróbować Twoją wersję!!! ;) wyglądają genialnie, ja znam tylko wersje z jabłkami, ale zrobie takie dzisiaj jak Ty;)!!!

      Usuń
  2. Godzina 21 a ja zrobiłam się taka głodna jak zobaczyłam te przepyszne (zapewne) racuchy :) Na pewno przepis wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jem placuszki z tymi otrębami w roli głównej i bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też przerabiam otręby na różne sposoby:)

      Usuń
  4. mój ulubiony serek waniliowy!!!!! aaaaa :> ale mi smaka zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kocham ten serek i drugą jego wersje niewaniliową także:)

      Usuń
  5. U Ciebie zawsze coś smacznego wypatrzę :D uwielbiam racuchy i banany, a połączenie ich obu to musi być niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wanilia dodatkowo podbija smak banana, a jak usmażysz na maśle, to masło znowu jak wiemy podbija smak wanilii - odpływasz zatem...:)

      Usuń
  6. musze to jutro sobie zrobić!!!! Mmm aż mi ślinka leci :))

    OdpowiedzUsuń
  7. huhuhu ale trafilam...Dzis tez robilam racuszki ale z jabluszkami.Pyszne byly!!!Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić te z otrębami, ja ostatnio tylko takie wykonuje.

      Usuń
  8. bardzo prosty przepis, sprawdzę na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam racuchy!
    Choć wolę wersję z jabłuszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio zdecydowanie z bananami. Połączenie wanilii + bananów to rozkosz:)

      Usuń
  10. Pychotka, muszę koniecznie spróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbuję konieczne, kocham wszystko, co zawiera banany :) A zamiast maślanki może zastosować mleko? Czy może ciasto wyjdzie za rzadkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wtedy wyjdzie naleśnikowe a nie racuchowe. Będzie dużo rzadsze. Polecam maślankę czy kefit, bo nadaje ciastu puszystości.

      Usuń
  12. Zawsze robiłam ze zwykłej mąki i z jabłkami, ale wersja bananowo otrębowa na pewno jest pyszna, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam bardziej od tradycyjnych racuchów. Zdrowiej!

      Usuń
  13. Zrobiłam z podwójnej porcji ale zamiast otrębów wrzuciłam płatki owsiane, moje 3 smyki się zajadały aż im się uszy trzęsły a zapach w domu przepyszny.....dzięki za przepis. Gratuluję bloga, często tu zaglądam bo jest miło i sympatycznie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz 3 smyków? Ale cudnie! Koniecznie ich ode mnie uściskaj. Płatki owsiane także jak najbardziej są tu dobre. Cieszę się, że Wam smakowało. Dziękuję za miłe słowa. Balsam dla duszy i duża motywacja do dalszego blogowania. Dziękuję.

      Usuń
  14. Tak właściwie to 2 chłopców i dziewczynkę, także Cię pozdrawiają. Twoje projekty denko są świetne, ciekawe jak sprawdzają się u Ciebie kosmetyki z balea i alverde bo ja ostatnio jestem w fazie próbowania, szkoda,że nie ma dm w Polsce.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię te niemieckie kosmetyki.

      Usuń
  15. jak to pyszniasto wygląda *_* narobiłaś mi ogromnej ochoty na takie placuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiem czy lubię racuchy bo chyba nigdy jeszcze nie jadłam :( Ale chętnie spróbuję i urozmaicę swoje mega nudne śniadania :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to nie znasz smaku racuchów? To moje wspomnienie dzieciństwa. Musisz zatem obowiązkowo to nadrobić!

      Usuń
  17. W przepisie mojej mamy są jeszcze drożdże. A zamiast kefiru używa mleka. Ja zaraz pędze do sklepu po składniki i zabieram się do roboty według Twojego przepisu, ale dodam troche drożdży. Mam płatki owsiane;) kupie banany i resztę. Zrobię też jednym machem z jabłkami;) ale mam smaka na te wspaniałości;) !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwe tradycyjne racuchy robi się dokładnie na mleku i drożdzach. Są bardziej puszyste, ale wymagają dłuższej pracy, bo czasu na wyrośnięcie ciasta. Są niesamowicie smaczne, ale też bardzo kaloryczne i ze zdrowotnością mają mało wspólnego:) Moje racuchy z otrębami to jednak inna bajka. To wersja zdrowsza i znacznie szybsza. Rano raczej nie ma czasu by czekać na wyrośnięcie ciasta i dlatego to taka alternatywa.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Proszę o nie reklamowanie w komentarzach swoich stron, blogów, sklepów itp. Będę wdzięczna za nie linkowanie i uszanowanie tego. W innym przypadku będę je natychmiast kasować.
Magdalena