wtorek, 29 października 2013

Tarta z grzybami leśnymi.

100 metrów od domu mam las, a w nim całą masę naturalnych skarbów. W tym sezonie obfitość grzybów jest ogromna. Obrodziło jak nigdy. Od września koszami, wiadrami, torbami wszyscy na około znosimy do domów piękne podgrzybki, kozaki, prawdziwki, kurki, gąski i maślaki. 

Kilka dni temu wybrałam się na spontaniczny spacer w ciągu dnia i w niecałą godzinę udało mi się nazbierać całkiem wiele okazów. Pomysł był szybki - będzie tarta grzybowa!


Składniki na kruche ciasto
- 2 szklanki mąki
-1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 150 g zimnego masła
- 5-6 łyżek śmietany kremówki
- 5-6 łyżek przegotowanej zimnej wody
- odrobina rozmarynu lub/i tymianku - najlepiej świeże, zioła mogą być suszone, ale wtedy dodajcie ich odrobinę, zbyt duża ilość może nadać ciastu gorzkiego smaku


Składniki na farsz
- leśne grzyby - ok. 400-500 g, w sumie ile tam macie
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- odrobina masła
- 250 g sera ricotta
- ok. pół szklanki śmietny - najlepiej kremówki, ale 18% też będzie dobra
- 2-3 łyżki startego parmezanu, jeśli nie macie bez niego też będzie ok
- zielona posiekana pietruszka
- sól, pieprz
- rozmaryn, tymianek - najlepiej świeże


Przygotowanie ciasta
1. Przesiej mąkę na blat lub stolnicę. Dodaj sól i wymieszaj dłonią.
2. Masło pokrój na kostki, wbij żółta i posiekaj nożem wszystko razem z mąką.
3. Wlewaj stopniowo śmietanę i wodę, zagniatając ciasto na gładką masę.
4. Dodaj zioła.
5. Ciasto musi mieć gładką konsystencję. Nie za mokrą i nie za suchą. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki lub płynów.
6. Wyrobioną "kulę" włóż do lodówki na min. 30 min. 


7. Ciasto kruche można też zamrażać. Można zatem zrobić go więcej, podzielić i mieć gotowe na przyszłość.
8. Schłodzone dobrze ciasto rozwałkuj i wypełnij nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakuj "co raz" po całości widelcem. Spód i brzegi.
9. Piecz w rozgrzanym do temp. ok. 170 stopni piekarniku 20 min (termoobieg).
10. Po tym czasie wyjmij i pozwól mu lekko ostygnąć.

Teraz farsz
1. Na patelni rozgrzej trochę masła. Podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Nie pozwól by się zrumieniły.
2. Dodaj pokrojone grzyby. Przypraw ziołami i przyprawami. Całość uduś.
3. Po zdjęciu z kuchni, dodaj ricottę, parmezan, pietruszkę. Jeśli jeszcze potrzeba - zioła i przyprawy. 
4. Wbij jajka i całość dokładnie połącz w jedną masę.
5. Na ciasto nałóż równomiernie farsz. Posmaruj wierzch (najlepiej pędzelkiem) rozbitym jajkiem.
6. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 30 min. (termoobieg). Nich stanie się cudnie złota!:)
  

 Jeśli macie swój sprawdzony przepis na ciasto do tarty, oczywiście wykorzystajcie ten. 


Można również zrobić ją na bazie ciasta francuskiego. Jednak kruche ciasto w tarcie to zdecydowanie lepszy smak!


Taką tartę z powodzeniem możecie zrobić z dodatkiem serca mascarpone. Będzie troszkę bardziej słodsza i tłustsza. Wtedy śmiało zrezygnujcie już ze śmietany.
Używajcie świeżego rozmarynku i tymianku do dań z grzybami. Świetnie podbijają ich smak. A zapach jaki dają te zioła jest niesamowity...
Oczywiście tartę możecie zrobić na bazie jednego rodzaju grzybów. Np. same kurki będą tu wyborne.
Wiele osób tego typu danie posypuje jeszcze przed zapieczeniem startym żółtym serem. Pewnie, że można...ale w tym przepisie z wybornie pachnącymi leśnymi grzybami, to dla mnie profanacja:) 


 To zapraszam Was...najpierw do lasu, a potem do kuchni:)

Smacznego!
Magda

24 komentarze:

  1. Nie lubię grzybow, ale wyglada super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszna <3 uwielbiam grzyby

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć nie lubię grzybów, to wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos grzybowy + pyszne ziemniaczki - dla mnie kwintesencja smaku!:)

      Usuń
  4. Nie jem grzybów, ale inny wariant tarty na pewno zrobię. Jak tylko kupię formę, a zbieram się do tego już całe wieki :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kocham wszystko co polskie, a dla mnie grzyby to kwintesencja polskiego smaku!

      Usuń
  5. Mhmmmm aż zrobiłam się głodna.. Patrząc na zdjęcia, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam grzyby zarówno zbierać jak i jeść.
    Sos z maślaków mogłabym jeść codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musisz mieszkać w pięknej okolicy, a tarta wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ...a ja w tym roku jeszcze ani razu nie jadłam grzybów ;< ale w weekend jadę na wieś, może uda mi się coś zebrać i wtedy taka tarta będzie idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada apetycznie, jednak szkoda, ze nie jestem fanka grzybow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto do grzybów się przekonać. Ich smak i zapach jest niepowtarzalny!

      Usuń
  10. Pyszność!

    Nie byłam w tym roku na grzybach, a tak bym się wybrała... Aż poczułam ich zapach, widząc te zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jest na tyle ładna pogoda, że grzybów w lesie cała masa.

      Usuń
  11. wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy w życiu nie jadłam żadnej tarty :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Proszę o nie reklamowanie w komentarzach swoich stron, blogów, sklepów itp. Będę wdzięczna za nie linkowanie i uszanowanie tego. W innym przypadku będę je natychmiast kasować.
Magdalena