piątek, 28 marca 2014

Zupa oliwkowa. Zawsze wychodzi i zawsze smakuje:)


Przepis na tę zupę poznałam około 6 lat temu. Jako wielka fanka oliwek pokochałam od razu i bardzo często gości na moim stole. Zaletą jej jest nie tylko smak, ale też szybkość przygotowania oraz mała ilość składników. Bardzo pożywna, prosta i uniwersalna. Możecie ją podać na rodzinny obiad. Sprawdza się na domówkach, spokojnie też jako lunch do pracy.

Składniki:
  • zielone oliwki - 450-500 g
  • serek mascarpone - pół opakowania
  • wywar warzywny (drobiowy) lub czyta woda - około 1 litra
  • parę listków świeżej bazylii i odrobinę świeżego rozmarynku - opcja niekonieczna, ale podnosi smak
  • czosnek - 1 duży ząbek
  • sól, pieprz



Przygotowanie:

  1. W wywarze (tylko błagam Was nie z kostki!) gotujemy odsączone całe oliwki. Możecie też ugotować je w czystej wodzie, też będzie ok.
  2. Dodajemy plasterki czosnku.
  3. Gdy się wszystko zagotuje, gotujemy jeszcze na małym ogniu około 15 min. Oliwki muszą być miękkie. 
  4. Pod koniec wrzucamy bazylię i rozmaryn.
  5. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy serek mascarpone. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Blenderem/mikserem wszystko miksujemy na gładką masę. Pamiętajcie blendera nie używamy do bardzo gorących płynów!
  7. W zależności od potrzeby możemy dodać jeszcze serka lub wywaru. Teraz też dopiero przyprawimy zupę do smaku. Wstawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu by była ciepła.
Gotowe!


Ja lubię jak ta zupa nie jest bardzo gęsta jak krem, ale też nie zbytnio rzadka. Taka pośrednia. 

Możecie ją podać samą lub z grzankami. Dobrze smakuje też z groszkiem ptysiowym, świeżą bazylią lub drobno pokrojonymi oliwkami na wierzchu.


Zwolennikom oliwek na bank zasmakuje. Już wiele osób do niej przekonałam. Rozgrzewa, jest sycąca i nietuzinkowa. 
Polecam!:)

26 komentarzy:

  1. pierwszy raz widzę :)
    zaintrygowałaś mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wykonania. Jak dla mnie pychota!

      Usuń
  2. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem, co ugotuję w przyszłym tygodniu, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją uwielbiam. Zwykle robię na kilka dni i jemy każdego dnia. Wcale się nie nudzi.

      Usuń
  4. Ja oliwek nie lubię, za to mój partner uwielbia.
    Zrobię mu niespodziankę i przygotuję.
    Swoją drogą, że można z nich zupę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do oliwek trzeba dojrzeć. Ich smak jest niesamowity!

      Usuń
  5. na pewno ją sprawdzę, bo uwielbiam takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj robię, uwielbiam takie zupki.
    Dzięki za fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałam o zupie oliwkowej, muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupę w zasadzie można zrobić ze wszystkiego:)

      Usuń
  8. Taka dziwna, że aż chce się spróbować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rach ciach i już możesz mieć ją na stole:)

      Usuń
  9. ciekawa jestem jak smakuje :) pierwszy raz w ogóle o niej słyszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, wypróbuję z pewnością. Już mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam oliwki i mój kot także. sama robiłam zupkę pomidorowo-oliwkową pyszota! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej jeszcze nie jadłam. Proszę o przepis koniecznie!

      Usuń
  12. takiej zupy jeszcze nie robiłam.
    Koniecznie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie. Moze kiedy wyprobuje. Ja ostatnio robiłam zupe krem z groszku, byla naprawde pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też taką robię, ale koniecznie z groszku nie z puszki. Groszek konserwowy to dla mnie koszmar:)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Proszę o nie reklamowanie w komentarzach swoich stron, blogów, sklepów itp. Będę wdzięczna za nie linkowanie i uszanowanie tego. W innym przypadku będę je natychmiast kasować.
Magdalena