niedziela, 19 lutego 2012

Brokuły z sosem czosnkowym i fetą...Szybkie danie w 5 min.

Dziś prosty przepis na przystawkę/sałatkę jaką osobiście uwielbiam.
Danie w zasadzie uniwersalne. Może być podawane samo, jak i jako dodatek do mięsa czy wędliny, serów np. na obiad albo na kolację.
 
  Ja najczęściej brokuły podane w ten sposób jadam samodzielnie. Ale można je oczywiście zjeść także z pieczywem czy np. tostami.

Przekonałam się także, że ten przepis idealnie sprawdza się na wszelkie imprezy oraz wtedy gdy nagle dowiadujemy się o gościach jacy nawiedzą nas za 10 min.:) Można je także zabrać do pracy albo na piknik czy jakiś wyjazd. Wymarzone danie dla leniwców i dla wegetarian oraz dla tych co dbają linię!

 Danie nie wymaga zachodu, czasu, stania w kuchni czy często nie lubianego żmudnego krojenia:) Myślę, że polubią jego przygotowanie także Ci, dla których kuchnia jest zbytecznym pomieszczeniem w domu:)

Składniki:

- 2 świeże brokuły (można zastąpić je także mrożonymi, choć świeże są zdecydowanie lepsze)
- kostka sera feta
- mały jogurt grecki
- 3-4 ząbki czosnku (tu już wedle uznania w zależności jak bardzo lubicie czosnek)
- pieprz czarny
- sól
- płatki migdałów – około 1/3 paczki

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Ja świeże brokuły wkładam głąbem do dołu na wrzącą osoloną wodę i gotuję pod przykryciem około 3-4 min. Ważne by się nie rozgotowały i były nawet lekko twardawe. Lepiej wyłączyć wcześniej palnik niż później. Brokuły bardzo szybko miękną nawet pod samą parą. Nie mogą się rozgotować! Można je nawet sparzyć samym wrzątkiem. Choć moje doświadczenia są takie, że obecne zimowe brokuły lepiej jednak lekko obgotować.
Po wyjęciu brokułów z wody pozwalamy im wystygnąć.
Zimne dzielimy na części dłonią lub kroimy, ale nie na bardzo małe kawałki.
Układamy w salaterce lub półmisku.

Sos – prościzna. Jogurt, fetę i czosnek – miksujemy. Najlepiej wychodzi to blenderem. Ważne by wszystko się dobrze połączyło na jednolitą ładną masę i by czosnek był dobrze rozgnieciony. Jak ktoś lubi można jeszcze dosolić. Choć sama feta jest już słonym serem. Ja soli już nie używam. Czasami do sosu dodaję szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.

Brokuły polewam sosem. Oprószam całość pieprzem i płatkami migdałowymi po całej powierzchni. Nic nie mieszamy.
Gotowe!
Zdecydowanie dłużej opisuje się jego przygotowanie, niż w rzeczywistości się je robi:)

Jeśli nie macie płatków migdałowych spokojnie możecie danie podać bez nich. Wiele razy tak robiłam. Będzie równie smaczne.


Ulepszona wersja tego dania to prażone na patelni migdały wraz z orzechami.

Wyśmienicie także pasuje zastąpienie płatków migdałowych płatkami świeżego parmezanu. Miodzio!
Polecam także te sposoby.

Ilość czosnku w zasadzie musicie ustalić sami. Ja czosnek uwielbiam i zwykle robię ten sos dość mocno czosnkowy – nawet czasami z 6 ząbkami czosnku. Nie każdy jednak taki ostry sos polubi. Zdecydowanie jednak smak czosnku musi w sosie przebijać i jest ważną jego częścią.

Moi znajomi zawsze rzucają się na tak przygotowane brokuły, a ja także je uwielbiam!

Mam nadzieję, że Wam również ten przepis przypadnie do gustu.

Smacznego!
Magda

10 komentarzy:

  1. Wygląda tak pysznie że mam ochotę iść do kuchni i gotować:) uwielbiam brokuły....już wiem co jutro zrobię na obiad:) pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie, że Ci się spodobało. Smakuje naprawdę pysznie! Polecam i pozdrawiam także:)

      Usuń
  2. świetne danie :) smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, będę musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne, tak już ostatnio zaczynam mieć ochotę na większą ilość warzyw, chyba wiosna się zbliża.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja czekam na prawdziwe pomidory i ogórki, bo to co jest teraz nie nadaje się do niczego:(

      Usuń
  5. Ta sałatka jest również pyszna w wariancie plus kukurydza

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno dziś przyrządzę, wygląda pysznie :)

    zapraszam na www.andmoretasty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Proszę o nie reklamowanie w komentarzach swoich stron, blogów, sklepów itp. Będę wdzięczna za nie linkowanie i uszanowanie tego. W innym przypadku będę je natychmiast kasować.
Magdalena