niedziela, 1 lutego 2015

Sałatka z tuńczyka, makaronu risi, selera naciowego i papryki.


Bardzo ją lubię. Może Wam też będzie smakować?

Składniki:
  1. Makaron risi - typu ryż (w kształcie ryżu) - ok. 1/3 opakowania.
  2. Świeża czerwona papryka - 1 duża.
  3. Kukurydza - 1 puszka.
  4. Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka.
  5. Seler naciowy - 3-4 pędy.
  6. Świeża kolendra - kilka gałązek.
  7. Świeży szczypiorek lub/i koperek - wedle uznania.
  8. Można też dodać świeżą zieloną pietruszkę lub inne zioła.
  9. Sok z 1/3 - 1/2 cytryny.
  10. Czosnek - 1 ząbek.
  11. Sól, pieprz do smaku.
  12. Oliwa - do skropienia.
  13. Majonez - ok. 1,5 łyżki

Przygotowanie:
  1. Gotujemy makaron al'dente w osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostudzenia.
  2. Paprykę i selera kroimy w kostkę. 
  3. Odcedzamy kukurydzę.
  4. Odcedzamy tuńczyka. Trochę sosu z niego zostawiamy.
  5. Zioła kroimy drobno.
  6. Wszystko razem wsypujemy do miski. Przyprawiamy. Wrzucamy sprasowany czosnek.
  7. Dodajemy sok z cytryny, skrapiamy oliwą. 
  8. Na koniec dodajemy majonez. Ale możemy też go pominąć.
  9. Jeśli sałatka jest za sucha dodajemy pozostawiony sos z tuńczyka.

Jak zawsze proporcje można zmieniać w zależności od upodobań i aktualnej zawartości lodówki. Nie rezygnowałabym z kolendry i soku z cytryny. Świetnie podbijają smak tuńczyka.
Sałatka jest sycąca i praktyczna na wiele okazji. Bardzo lubią ją moi goście. Często jest kolacją lub obiadem. Można ją również zabrać na lunch do pracy. 


Uwielbiam w niej różne gramatury składników i fakt, że makaron wręcz rozpuszcza się w buzi, a seler i papryka dla kontrastu przyjemnie "chrupią":)


Smacznego!:) 
  

20 komentarzy:

  1. mmmm normalnie głodna się zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa, ale z uwagi, że nie przepadam za selerem nie spróbuję....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież można go też nie użyć. Proste.

      Usuń
  3. Muszę pomyśleć nad wege wersją tej sałatki, bo brzmi smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zapisany w kajeciku. Lubię sałatki, a takiej jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, wygląda i brzmi apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowita - muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy zrobić, by się samemu przekonać:)

      Usuń
  8. sałatka rewelacyjna jest. Gorąco polecam :) dzisiaj ją zrobiłam i nie mogę się nią najeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgorzato dziękuję Ci za ten komentarz. Cieszy mnie, że sałatka smakowała:)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Proszę o nie reklamowanie w komentarzach swoich stron, blogów, sklepów itp. Będę wdzięczna za nie linkowanie i uszanowanie tego. W innym przypadku będę je natychmiast kasować.
Magdalena