niedziela, 1 lutego 2015

Sałatka z tuńczyka, makaronu risi, selera naciowego i papryki.


Bardzo ją lubię. Może Wam też będzie smakować?

Składniki:
  1. Makaron risi - typu ryż (w kształcie ryżu) - ok. 1/3 opakowania.
  2. Świeża czerwona papryka - 1 duża.
  3. Kukurydza - 1 puszka.
  4. Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka.
  5. Seler naciowy - 3-4 pędy.
  6. Świeża kolendra - kilka gałązek.
  7. Świeży szczypiorek lub/i koperek - wedle uznania.
  8. Można też dodać świeżą zieloną pietruszkę lub inne zioła.
  9. Sok z 1/3 - 1/2 cytryny.
  10. Czosnek - 1 ząbek.
  11. Sól, pieprz do smaku.
  12. Oliwa - do skropienia.
  13. Majonez - ok. 1,5 łyżki

Przygotowanie:
  1. Gotujemy makaron al'dente w osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostudzenia.
  2. Paprykę i selera kroimy w kostkę. 
  3. Odcedzamy kukurydzę.
  4. Odcedzamy tuńczyka. Trochę sosu z niego zostawiamy.
  5. Zioła kroimy drobno.
  6. Wszystko razem wsypujemy do miski. Przyprawiamy. Wrzucamy sprasowany czosnek.
  7. Dodajemy sok z cytryny, skrapiamy oliwą. 
  8. Na koniec dodajemy majonez. Ale możemy też go pominąć.
  9. Jeśli sałatka jest za sucha dodajemy pozostawiony sos z tuńczyka.

Jak zawsze proporcje można zmieniać w zależności od upodobań i aktualnej zawartości lodówki. Nie rezygnowałabym z kolendry i soku z cytryny. Świetnie podbijają smak tuńczyka.
Sałatka jest sycąca i praktyczna na wiele okazji. Bardzo lubią ją moi goście. Często jest kolacją lub obiadem. Można ją również zabrać na lunch do pracy. 


Uwielbiam w niej różne gramatury składników i fakt, że makaron wręcz rozpuszcza się w buzi, a seler i papryka dla kontrastu przyjemnie "chrupią":)


Smacznego!:)