
Bardzo ją lubię. Może Wam też będzie smakować?
Składniki:
- Makaron risi - typu ryż (w kształcie ryżu) - ok. 1/3 opakowania.
- Świeża czerwona papryka - 1 duża.
- Kukurydza - 1 puszka.
- Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka.
- Seler naciowy - 3-4 pędy.
- Świeża kolendra - kilka gałązek.
- Świeży szczypiorek lub/i koperek - wedle uznania.
- Można też dodać świeżą zieloną pietruszkę lub inne zioła.
- Sok z 1/3 - 1/2 cytryny.
- Czosnek - 1 ząbek.
- Sól, pieprz do smaku.
- Oliwa - do skropienia.
- Majonez - ok. 1,5 łyżki

Przygotowanie:
- Gotujemy makaron al'dente w osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Paprykę i selera kroimy w kostkę.
- Odcedzamy kukurydzę.
- Odcedzamy tuńczyka. Trochę sosu z niego zostawiamy.
- Zioła kroimy drobno.
- Wszystko razem wsypujemy do miski. Przyprawiamy. Wrzucamy sprasowany czosnek.
- Dodajemy sok z cytryny, skrapiamy oliwą.
- Na koniec dodajemy majonez. Ale możemy też go pominąć.
- Jeśli sałatka jest za sucha dodajemy pozostawiony sos z tuńczyka.

Jak zawsze proporcje można zmieniać w zależności od upodobań i aktualnej zawartości lodówki. Nie rezygnowałabym z kolendry i soku z cytryny. Świetnie podbijają smak tuńczyka.
Sałatka jest sycąca i praktyczna na wiele okazji. Bardzo lubią ją moi goście. Często jest kolacją lub obiadem. Można ją również zabrać na lunch do pracy.

Uwielbiam w niej różne gramatury składników i fakt, że makaron wręcz rozpuszcza się w buzi, a seler i papryka dla kontrastu przyjemnie "chrupią":)

Smacznego!:)
