Co tu dużo ukrywać. Lubię jeść i jestem smakoszem:)
Na całe szczęście lubię też gotować.
Generalnie kuchnia to miejsce w jakim uwielbiam przebywać.
Pasjami oglądam też filmiki z przepisami na YT i generalnie w internecie, bo telewizora nie posiadam.
Od dłuższego czasu szczególnie jestem fanką filmów Michała - gotowanieWsieci.
Co tu dużo mówić. Prawdziwy mistrz! Polecam jego kanał YT z całego serca, choć pewnie już wszyscy Michała świetnie znają.
Pasjami oglądam też filmiki z przepisami na YT i generalnie w internecie, bo telewizora nie posiadam.
Od dłuższego czasu szczególnie jestem fanką filmów Michała - gotowanieWsieci.
Co tu dużo mówić. Prawdziwy mistrz! Polecam jego kanał YT z całego serca, choć pewnie już wszyscy Michała świetnie znają.
Ale do rzeczy Madzia, do rzeczy!
Dziś zrobiłam tartę i podzielę się z Wami przepisem na to pyszne, proste w wykonaniu danie.
Pewnie dla wielu z Was to nie będzie żadne odkrycie, ale może kogoś natchnie do zmajstrowania
po raz pierwszy takiego posiłku?:)
Pewnie dla wielu z Was to nie będzie żadne odkrycie, ale może kogoś natchnie do zmajstrowania
po raz pierwszy takiego posiłku?:)
Lecimy zatem z Tartą ze szpinakiem!
Oryginalnie tartę powinno przygotowywać się na kruchym cieście.
Na takim ją wolę. Wg mnie jest wtedy smaczniejsza.
Czasem robię większą ilość ciasta kruchego, dzielę na porcje i zamrażam.
Potem jak znalazł.
Jak macie więcej czasu, to tuż przed zrobieniem tarty możecie wykonać ciasto kruche świeże.
W niektórych sklepach czasem też spotykam takie ciasto gotowe.
Można też iść kompletnie na łatwiznę i użyć ciasta francuskiego.
Dziś właśnie taka "łatwizna" miała miejsce w mojej kuchni:)
Składniki na tartę:
Oryginalnie tartę powinno przygotowywać się na kruchym cieście.
Na takim ją wolę. Wg mnie jest wtedy smaczniejsza.
Czasem robię większą ilość ciasta kruchego, dzielę na porcje i zamrażam.
Potem jak znalazł.
Jak macie więcej czasu, to tuż przed zrobieniem tarty możecie wykonać ciasto kruche świeże.
W niektórych sklepach czasem też spotykam takie ciasto gotowe.
Można też iść kompletnie na łatwiznę i użyć ciasta francuskiego.
Dziś właśnie taka "łatwizna" miała miejsce w mojej kuchni:)
Składniki na tartę:
- ciasto francuskie
lub kruche
Farsz:
Farsz:
- szpinak świeży lub
mrożone kulki szpinaku (liści) – cała paczka
- cebula – 1 -2 szt.; może być też czerwona lub mieszana
- 3-4 ząbki czosnku – w zależności od upodobania, może być mniej
- ser Ricotta – jedno opakowanie (opcjonalnie inny ser jak feta, mozzarella czy ser kozi)
- 3-4 jajka (ja zwykle dodaje trzy, ale to zależy od wielkości)
- ser żółty lub mozzarella do posypania na wierzch
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia lub inne dowolne przyprawy
- szczypta gałki muszkatołowej
- dodatkowo może być jakaś wędlina, szynka, bekon itp.
- oliwa do podsmażenia
- mała łyżka masła do smaku
- cebula – 1 -2 szt.; może być też czerwona lub mieszana
- 3-4 ząbki czosnku – w zależności od upodobania, może być mniej
- ser Ricotta – jedno opakowanie (opcjonalnie inny ser jak feta, mozzarella czy ser kozi)
- 3-4 jajka (ja zwykle dodaje trzy, ale to zależy od wielkości)
- ser żółty lub mozzarella do posypania na wierzch
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia lub inne dowolne przyprawy
- szczypta gałki muszkatołowej
- dodatkowo może być jakaś wędlina, szynka, bekon itp.
- oliwa do podsmażenia
- mała łyżka masła do smaku

Jak się do tego zabrać?
Pokrojoną drobno cebulę przysmażam na dosłownie kilku kroplach oliwy z oliwek (może być także inna oliwa czy olej). Dodaje posiekany czosnek (lub wyciśnięty przez praskę, ja wolę siekany). Smażę krótko by się nie palił i nie stał się przez to gorzki. Dodaje szpinak.
Dziś akurat dodałam mrożony. Zalecam kulki liści szpinaku, bo mrożony taki w „mazi” jest koszmarny.
Ale oczywiście najlepsze są świeże liście szpinaku.
Wszystko mieszam dokładnie. Przyprawiam solą, pieprzem, bazylią, gałką, ziołami. Szpinak świetnie komponuje się ze sporą ilością pieprzu, odrobiną gałki i właśnie ukochanym przeze mnie czosnkiem. Ale oczywiście możecie dodać inne przyprawy wedle uznania.
Duszę wszystko kilka minut, aż szpinak się rozmrozi i wszystko dobrze się połączy. Pod koniec dodaje małą łyżkę masła dla smaku.
Zdejmuje z ognia i mieszam farsz z serem ricotta bardzo dokładnie. Na koniec wbijam roztrzepane wcześniej całe jajka i też dokładnie mieszam. Farsz musi być w miarę jednolity.
![]() |
Haha! Tu wygląda to trochę jak gruby naleśnik:) Ciasto francuskie żyje czasem swoim życiem:) |
Formę do tarty
wykładam ciastem.
Nakuwam go widelcem po całości. Wkładam do piekarnika na około 7-8 minut by się
lekko podpiekło. Tyle wystarcza mi dla ciasta francuskiego. Z kruchym będzie to
trochę dłużej trwało.
Czas zależy też od piekarnika jaki macie. Ja włączam termoobieg i wkładam go właśnie na taki okres i piekę w temperaturze około 170-180 stopni na drugim drugim poziomie od dołu (wcześniej piekarnik nagrzewam).
Po wyjęciu ciasta, nakładam na niego farsz aż po same brzegi. Wierzch posypuje obficie serem.
Tym razem użyłam włoskiej mozzarelli, ale zwykły twardszy ser żółty też będzie ok.
Całość piekę około 20-22 min. w temp. 190-200 stopni. To też zależy od ustawień Waszego piecyka.
Na bank będziecie wiedzieć, kiedy tarta jest gotowa:)
Czas zależy też od piekarnika jaki macie. Ja włączam termoobieg i wkładam go właśnie na taki okres i piekę w temperaturze około 170-180 stopni na drugim drugim poziomie od dołu (wcześniej piekarnik nagrzewam).
Po wyjęciu ciasta, nakładam na niego farsz aż po same brzegi. Wierzch posypuje obficie serem.
Tym razem użyłam włoskiej mozzarelli, ale zwykły twardszy ser żółty też będzie ok.
Całość piekę około 20-22 min. w temp. 190-200 stopni. To też zależy od ustawień Waszego piecyka.
Na bank będziecie wiedzieć, kiedy tarta jest gotowa:)
Do farszu możecie też
dodać wszelkiego rodzaju pokrojoną wędlinę np. bekon, szynkę itp.
Jeśli ją dodaje podsmażam lekko na początku wraz z cebulką i czosnkiem.
Jeśli ją dodaje podsmażam lekko na początku wraz z cebulką i czosnkiem.
Tarta świetnie też
smakuje z pokrojonymi w kostkę pomidorem (1-2 szt. wystarczą) lub też
z suszonymi pomidorami pociętymi w paseczki. Pychota!
Ser Ricotta możecie też zamienić na ser feta czy mozzarella. Wtedy kroicie te sery w kostkę i wrzucacie do farszu szpinakowego. Możecie też pomieszać kilka rodzajów sera np. też koziego. Ja czasem tak robię, choć wg mnie właśnie z Ricottą wychodzi ta tarta najsmaczniejsza!
Jeśli nie macie formy do tarty spokojnie możecie zrobić ją w tortownicy.
Ja jakiś czas temu nabyłam formę do tarty z fajnie wyjmowanym łatwo dnem i polecam bardzo takie rozwiązanie.
Wygląda to tak:

A i jeśli używam ciast francuskiego nie smaruje niczym formy i nie wykładam jej papierem.
Ciasto francuskie jest tłuste i nie ma problemu z przywieraniem.
Gdy idzie w ruch ciasto kruche - formę smaruje normalnie.
Pozostaje mi zachęcić Was do wykonania tego przepisu we własnych kuchniach .
z suszonymi pomidorami pociętymi w paseczki. Pychota!
Ser Ricotta możecie też zamienić na ser feta czy mozzarella. Wtedy kroicie te sery w kostkę i wrzucacie do farszu szpinakowego. Możecie też pomieszać kilka rodzajów sera np. też koziego. Ja czasem tak robię, choć wg mnie właśnie z Ricottą wychodzi ta tarta najsmaczniejsza!
Jeśli nie macie formy do tarty spokojnie możecie zrobić ją w tortownicy.
Ja jakiś czas temu nabyłam formę do tarty z fajnie wyjmowanym łatwo dnem i polecam bardzo takie rozwiązanie.
Wygląda to tak:

A i jeśli używam ciast francuskiego nie smaruje niczym formy i nie wykładam jej papierem.
Ciasto francuskie jest tłuste i nie ma problemu z przywieraniem.
Gdy idzie w ruch ciasto kruche - formę smaruje normalnie.
Pozostaje mi zachęcić Was do wykonania tego przepisu we własnych kuchniach .
Podzielcie się
koniecznie potem ze mną jak poszło i czy smakowało?
Chcę jeszcze dodać,
że całkiem niedawno jedna z Youtubowiczek – przemiła Ala (alusia842), zamieściła na swoim kanale film
z wykonaniem tarty w zasadzie niezwykle podobnej (jak nie identycznej) jaką
robię ja. No w końcu nie jest to jakiś tajemny przepis:)
Swoją tarte wg wyżej podanego przepisu robię od lat i byłam mile zaskoczona kiedy zobaczyłam, że we Włoszech gdzie mieszka Ala robi się ją tak samo.
http://www.youtube.com/watch?v=Ybe2xHNznDA&feature=plcp
Zapraszam na jej filmik. Tarta w wykonaniu Ali chyba wizualnie wyszła efektowniej, ta kratka na wierzchu i w ogóle…:)
Ale moja też jest
smaczna. Serio!:)
Powodzenia i smacznego!