poniedziałek, 19 marca 2012

Sałatka warstwowa na bazie brokułów i sosu czosnkowego + pieczarki i jajka

 Dziś moja wariacja na temat brokułów z sosem czosnkowym.

Przepis na brokuły podawałam już jakiś czas temu w innym poście.
Tu go znajdziecie>>

Tym razem dla urozmaicenia przerobiłam go na sałatkę warstwową z dodatkami.
 
Brokuły i sos przygotowujemy jak w przepisie wyżej.
Do tego będą nam jeszcze potrzebne pieczarki - ok. 10-15 szt. Ilości jak zwykle podaje na "oko":)
Plus - ugotowane na twardo jajka - ok. 5-6 szt.

Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie. Mają być miękkie ale nie gumowane więc proces gotowania to zaledwie kilka minut.
Po ugotowaniu kroimy je w paski lub kostkę. Ja preferuje paski:)

Jajka kroimy w kostkę.
 A teraz tylko przekładanie w salaterce:
- warstwa brokułów
- warstwa pieczarek
- warstwa jajek
- sos
- i lecimy od nowa:)

Możemy zrobić 2 lub trzy takie stopnie warstw.

Na koniec opcjonalnie można sałatkę posypać warstwą tartego sera żółtego, parmezanu + płatkami migdałowymi.

Kolejne warstwy można także przypruszyć solą i pieprzem. Pamiętajcie jednak, że brokuły i pieczarki ugotowane w osolonej wodzie już są przyprawione. Podobnie jak sos. Z tą solą zatem bym uważała:)

Wersja mini, bo się nie zmieściło już do dużej:)

 Zapraszam do wypróbowania.
Nie wymaga duża czasu na przygotowanie, a jest bardzo smaczna.
 Smacznego!
Magda

8 komentarzy:

  1. zjadłabym teraz taka sałatkę:D MNIAM mniam:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Poprzedni przepis z brokułami już sprawdziłam. Na ten też przyjdzie pora:)Czyli jak się zaopatrzę w składniki:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Proszę o nie reklamowanie w komentarzach swoich stron, blogów, sklepów itp. Będę wdzięczna za nie linkowanie i uszanowanie tego. W innym przypadku będę je natychmiast kasować.
Magdalena