Czerwiec to świetny czas w roku na zajadanie się pysznymi świeżymi warzywami. Zachęcam do tego gorąco.
Ostatnio stale funduje sobie we własnej kuchni taką prostą, szybką i pełną witamin sałatkę. Żadne odkrycie Ameryki, ale może kogoś zainspiruje?
Składniki:
- mała główka młodej kapusty
- kilka pomidorów
- świeży ogórek
- kukurydza
- kilka pomidorów
- świeży ogórek
- kukurydza
- szczypiorek
- cebulka dymka
- pęczek świeżego koperku
- cebulka dymka
- pęczek świeżego koperku
- sok z cytryny lub limonki
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- odrobina octu winnego, najlepiej na bazie białego wina
- odrobina octu winnego, najlepiej na bazie białego wina
- jogurt naturalny + majonez lub odrobina oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ja szatkuje na drobno kapustę mechaniczną tarką. Równie dobrze możecie posiekać ją nożem.
2. Pomidora i ogórka kroimy w małą kostkę. Dymkę w piórka.
3. Wszystkie warzywa mieszamy razem wraz z kukurydzą i posiekaną drobno zieleniną. Polecam dodać dużą ilość kopru. Pięknie pachnie i świetnie pasuje do młodej kapusty.
4. Sok z cytryny łączymy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy z całością i przyprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Warto dodawać sól tuż przed podaniem i nie przesadzać z nią, gdyż bardzo szybko składniki pod jej wpływem zaczną oddawać wodę.
5. Ja tą sałatkę uwielbiam z kilkoma kroplami oliwy. Lubię również wersję z niewielką ilością jogurtu połączonego z majonezem lub samym jogurtem. To już jak wolicie. Składniki te możecie również dodać już indywidualnie, nakładając sałatkę na osobne talerze.
Polecam jako dodatek do dań obiadowych. Świetnie sprawdzi się również sama na śniadanie czy kolację. Pasuje do mięs na ciepło czy zimno oraz do pieczywa. Stanowi znakomity dodatek do potraw z grilla.
Jest soczysta, zdrowa, orzeźwiająca i prosta do wykonania. Do tego w sezonie bardzo tania.
Smacznego!
Magda