Wykonacie je bardzo szybko. Wielki talent cukierniczy nie jest Wam tu potrzebny. 3 składniki, a oprócz wybornego smaku w ustach, cały dom będzie cudnie pachniał kokosem. Szczelnie zamknięte w puszce, słoju czy innym naczyniu będą świeże przez nawet kilka tygodni. Dodatkowo nie zawierają w sobie mąki.
Składniki:
- 4 białka jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru zwykłego
- 200 g wiórków kokosowych
Z tej ilości wychodzi około 35 szt. całkiem dużych kokosanek. Jeśli zrobicie mniejsze ok. 45 szt.
Przygotowanie:
1. Ubić na sztywno z solą pianę z białek.
2. Dodać porcjami cukier i dalej ubijać.
3. Na koniec wsypywać po trochu wiórki kokosowe i delikatnie mieszać łyżką (nie mikserem), by piana nie opadła.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką formułować ciasteczka. Można też użyć specjalnego rękawa do wyciskania. Będę ładniej wyglądać. Ja planuje taki kupić.
5. Piec w temperaturze ok. 150 stopni C ok. 15-20 min.
6. Wyłożyć z blachy zaraz po wyjęciu - najlepiej na drucianą siatkę by przestygły i się nie zaparzyły od dołu.
6. Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień:)
Ja moje troszkę za długo przytrzymałam w piecu. Gapiostwo i tyle. Zbyt spiekły się z zewnątrz, ale i tak okazały się pyszne. Kruche, a w środku fajnie miękko - kokosowe. Jednak nie warto czasu pieczenia wydłużać. Zarumienią się i już wyjmujcie. Nie mają mąki, a piana szybko się ścina.
Przechowuje je w puszce wraz z innymi słodkościami.
Zachęcam do zrobienia:)
Często przygotowuję.
OdpowiedzUsuńZawsze wychodzą idealnie :)
To prawda!
UsuńJak długo je pieczesz?
OdpowiedzUsuńZapomniałam dopisać, już tą informację uzupełniłam. 15-20 min. z termoobiegiem.
UsuńZ chęcią wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
UsuńMam tylko 100g wiórków, ale jak dokupię to zrobię :))
OdpowiedzUsuńMożesz spokojnie zrobić z połowy składników. Wtedy zwyczajnie wyjdzie mniej ciasteczek.
UsuńMadziu świetny przepis, muszę kiedyś wypróbować!
OdpowiedzUsuńDzięki. Jak zrobisz, daj znać jak poszło:)
UsuńMmm apetyczne ;>
OdpowiedzUsuńSmaczne i bardzo pachnące.
UsuńProsty przepis, więc wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie:)
UsuńO, muszę wypróbować, wyglądają apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję! A Twoje racuchy okazały się hitem :)
OdpowiedzUsuńMiło mi. Dzięki. Mam nadzieję, że kokosanki też zasmakują:)
Usuńfaktycznie, przepis prościutki : ) chętnie wypróbuję, bo uwielbiam kokos pod każdą postacią! pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPowinny Ci zasmakować.
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
Ale smakowitości:) Szkoda, ze nie potrafię sama takich zrobić :(
OdpowiedzUsuńAle przecież po to jest przepis?:) W nim nie ma nic trudnego.
Usuń10 min temu wyjęłam z piekarnika a już połowy nie ma-tak wszystkim smakują! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie posmakowałam i nie mogę się oprzeć,bardzo smaczne!! :)
OdpowiedzUsuń