poniedziałek, 30 grudnia 2013

Kokosanki bez mąki / Bezy kokosowe. Najszybsze ciasteczka na świecie!


Wykonacie je bardzo szybko. Wielki talent cukierniczy nie jest Wam tu potrzebny. 3 składniki, a oprócz wybornego smaku w ustach, cały dom będzie cudnie pachniał kokosem. Szczelnie zamknięte w puszce, słoju czy innym naczyniu będą świeże przez nawet kilka tygodni. Dodatkowo nie zawierają w sobie mąki.

Składniki:
- 4 białka jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru zwykłego
- 200 g wiórków kokosowych

Z tej ilości wychodzi około 35 szt. całkiem dużych kokosanek. Jeśli zrobicie mniejsze ok. 45 szt.

Przygotowanie:
1. Ubić na sztywno z solą pianę z białek.
2. Dodać porcjami cukier i dalej ubijać.
3. Na koniec wsypywać po trochu wiórki kokosowe i delikatnie mieszać łyżką (nie mikserem), by piana nie opadła.


4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką formułować ciasteczka. Można też użyć specjalnego rękawa do wyciskania. Będę ładniej wyglądać. Ja planuje taki kupić.
5. Piec w temperaturze ok. 150 stopni C ok. 15-20 min.


6. Wyłożyć z blachy zaraz po wyjęciu - najlepiej na drucianą siatkę by przestygły i się nie zaparzyły od dołu.
6. Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień:) 


Ja moje troszkę za długo przytrzymałam w piecu. Gapiostwo i tyle. Zbyt spiekły się z zewnątrz, ale i tak okazały się pyszne. Kruche, a w środku fajnie miękko - kokosowe. Jednak nie warto czasu pieczenia wydłużać. Zarumienią się i już wyjmujcie. Nie mają mąki, a piana szybko się ścina.

  

Przechowuje je w puszce wraz z innymi słodkościami.


Zachęcam do zrobienia:)

           

25 komentarzy:

  1. Często przygotowuję.
    Zawsze wychodzą idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dopisać, już tą informację uzupełniłam. 15-20 min. z termoobiegiem.

      Usuń
  3. Mam tylko 100g wiórków, ale jak dokupię to zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spokojnie zrobić z połowy składników. Wtedy zwyczajnie wyjdzie mniej ciasteczek.

      Usuń
  4. Madziu świetny przepis, muszę kiedyś wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty przepis, więc wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, muszę wypróbować, wyglądają apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. na pewno wypróbuję! A Twoje racuchy okazały się hitem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi. Dzięki. Mam nadzieję, że kokosanki też zasmakują:)

      Usuń
  8. faktycznie, przepis prościutki : ) chętnie wypróbuję, bo uwielbiam kokos pod każdą postacią! pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności!
    świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smakowitości:) Szkoda, ze nie potrafię sama takich zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale przecież po to jest przepis?:) W nim nie ma nic trudnego.

      Usuń
  11. 10 min temu wyjęłam z piekarnika a już połowy nie ma-tak wszystkim smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie posmakowałam i nie mogę się oprzeć,bardzo smaczne!! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Proszę o nie reklamowanie w komentarzach swoich stron, blogów, sklepów itp. Będę wdzięczna za nie linkowanie i uszanowanie tego. W innym przypadku będę je natychmiast kasować.
Magdalena