środa, 16 października 2013

Sałatka z fasolką szparagową. Zapewniam, że pyszna:)

 Niezwykle prosta sałatka w zasadzie na każdą okazję. Lubię ją bardzo i polecam każdemu. Sprawdzi się na śniadanie, kolację, jako dodatek do obiadu czy lunch w pracy. Jest znakomita na imprezy lub grilla. 


Nie jest droga, studenci zatem też powinni być zadowoleni. Raptem 3 główne składniki, łyżka majonezu, sól, pieprz i gotowe!


Kiedyś wydawało mi się, że fasolę szparagową można jeść tylko na ciepło z masełkiem i bułką tartą. To wydanie absolutnie kocham!
O dziwo w sałatce też sprawdziło się to warzywo super.

Potrzebujecie
- ugotowaną fasolkę szparagową; w tym przypadku ja wolę zieloną, ale spokojnie może być też żółta; można użyć też dwóch - ok. 500 g
- jajka ugotowane na twardo - 4-5 szt.
- świeże pomidory - ok. 4-5 szt.
- majonez - płaska łyżka
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki soku z cytryny - opcjonalnie


Wykonanie:
1. Fasolkę kroimy na kawałki, ale nie drobne. Jeśli używacie mrożonej, zwykle jest już pokrojona w paczkach.
2. Pamiętajcie by fasolki nie rozgotować. Ma być miękka, ale soczysta - al dente.
3. Jajka i pomidory kroimy w dość grubą kostkę. Nie za drobno. Wielka precyzja nie jest tu akurat potrzebna.
4. Łączymy składniki. Dodajemy majonez (mała symboliczna ilość wystarczy) i odrobinę przypraw.


4. Mieszamy wszystko razem dopiero na końcu. Im mniej mieszania tym lepiej. Inaczej jest ryzyko zbytniego "rozpaciania" nam się jajka + pomidora.
5. Lubię skropić sałatkę jeszcze sokiem z cytryny. Świetnie podbija smak. Polecam ten dodatek. Można też użyć białego octu winnego.


Prawda, że banalnie proste? A jakie smaczne!

Miłego pobytu w kuchni:)

Pozdrawiam
Magda

28 komentarzy:

  1. Trafiasz w moje gusta kulinarne :)
    zjadłabym !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :)
    Muszę zaopatrzyć się w fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. W sezonie fasolki gości u mnie też bardzo często.

      Usuń
  4. Uwielbiam takie kompozycje w sałatkach! Fasolka w wydaniu smażonym z bułką tatrą też jest moim przysmakiem i szczerze dzięki tobie mam pomysł na jutrzejszy obiad :D Jeśli mam dodać coś od siebie to brokuły też super sprawdzają się z jajkiem i pomidorem,ja dosypuje jeszcze słoneczniki zajadam się z przyjemnością. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z brokułami też taką robię i bardzo lubię. Polecam też połączenie brokuły, jajko, ugotowane pieczarki i odrobina płatków z migdałów oraz czosnek. Pychota!

      Usuń
  5. Na pewno wypróbuję Twój przepis:) "otagowałam" Cię u mnie na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Będzie mi ciężko zrobić ten tag, nie czytam za wiele blogów. Ale pomyślę.

      Usuń
  6. uwielbiam Twoje pomysły kulinarne. Są proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale miłe słowa. Dziękuję. Motywują do dalszego działania.

      Usuń
  7. Przyznam, że fasolki w sałatce jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba nigdy nie jadłam takiej sałatki, ale na pewno spróbuję, bo wszystkie składniki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam cały poprzedni tydzień sałatki, chętnie zrobię w tym tygodniu z fasolką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem Ci,że wygląda smakowicie :) Jutro próbuję! :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę koniecznie przyrządzić, bo zapowiada się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba wypróbuję, ostatnio mam fazę na sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze można dostać świeżą fasolkę, a taka jest najlepsza!

      Usuń
  13. wygląda naprawdę smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro robię ją po raz chyba tysięczny:)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Proszę o nie reklamowanie w komentarzach swoich stron, blogów, sklepów itp. Będę wdzięczna za nie linkowanie i uszanowanie tego. W innym przypadku będę je natychmiast kasować.
Magdalena