Niezwykle prosta sałatka w zasadzie na każdą okazję. Lubię ją bardzo i polecam każdemu. Sprawdzi się na śniadanie, kolację, jako dodatek do obiadu czy lunch w pracy. Jest znakomita na imprezy lub grilla.
Nie jest droga, studenci zatem też powinni być zadowoleni. Raptem 3 główne składniki, łyżka majonezu, sól, pieprz i gotowe!
Kiedyś wydawało mi się, że fasolę szparagową można jeść tylko na ciepło z masełkiem i bułką tartą. To wydanie absolutnie kocham!
O dziwo w sałatce też sprawdziło się to warzywo super.
Potrzebujecie
- ugotowaną fasolkę szparagową; w tym przypadku ja wolę zieloną, ale spokojnie może być też żółta; można użyć też dwóch - ok. 500 g
- jajka ugotowane na twardo - 4-5 szt.
- świeże pomidory - ok. 4-5 szt.
- majonez - płaska łyżka
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki soku z cytryny - opcjonalnie
Wykonanie:
1. Fasolkę kroimy na kawałki, ale nie drobne. Jeśli używacie mrożonej, zwykle jest już pokrojona w paczkach.
2. Pamiętajcie by fasolki nie rozgotować. Ma być miękka, ale soczysta - al dente.
3. Jajka i pomidory kroimy w dość grubą kostkę. Nie za drobno. Wielka precyzja nie jest tu akurat potrzebna.
4. Łączymy składniki. Dodajemy majonez (mała symboliczna ilość wystarczy) i odrobinę przypraw.
4. Mieszamy wszystko razem dopiero na końcu. Im mniej mieszania tym lepiej. Inaczej jest ryzyko zbytniego "rozpaciania" nam się jajka + pomidora.
5. Lubię skropić sałatkę jeszcze sokiem z cytryny. Świetnie podbija smak. Polecam ten dodatek. Można też użyć białego octu winnego.
Prawda, że banalnie proste? A jakie smaczne!
Miłego pobytu w kuchni:)
Pozdrawiam
Magda
Trafiasz w moje gusta kulinarne :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym !
Polecam wykonać samemu:)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMuszę zaopatrzyć się w fasolkę :)
Szybka, tania i smaczna:)
UsuńCzęsto ją przygotowuję :)
OdpowiedzUsuńW sezonie fasolki gości u mnie też bardzo często.
UsuńUwielbiam takie kompozycje w sałatkach! Fasolka w wydaniu smażonym z bułką tatrą też jest moim przysmakiem i szczerze dzięki tobie mam pomysł na jutrzejszy obiad :D Jeśli mam dodać coś od siebie to brokuły też super sprawdzają się z jajkiem i pomidorem,ja dosypuje jeszcze słoneczniki zajadam się z przyjemnością. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńZ brokułami też taką robię i bardzo lubię. Polecam też połączenie brokuły, jajko, ugotowane pieczarki i odrobina płatków z migdałów oraz czosnek. Pychota!
UsuńNa pewno wypróbuję Twój przepis:) "otagowałam" Cię u mnie na blogu:)
OdpowiedzUsuńDzięki. Będzie mi ciężko zrobić ten tag, nie czytam za wiele blogów. Ale pomyślę.
Usuńuwielbiam Twoje pomysły kulinarne. Są proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne:)
OdpowiedzUsuńAle miłe słowa. Dziękuję. Motywują do dalszego działania.
UsuńPrzyznam, że fasolki w sałatce jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować.
UsuńChyba nigdy nie jadłam takiej sałatki, ale na pewno spróbuję, bo wszystkie składniki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smaczna.
UsuńRobiłam cały poprzedni tydzień sałatki, chętnie zrobię w tym tygodniu z fasolką :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci,że wygląda smakowicie :) Jutro próbuję! :P
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie przyrządzić, bo zapowiada się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńChyba wypróbuję, ostatnio mam fazę na sałatki :)
OdpowiedzUsuńJeszcze można dostać świeżą fasolkę, a taka jest najlepsza!
Usuńtrzeba wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńZachęcam:)
Usuńwygląda naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńJutro robię ją po raz chyba tysięczny:)
Usuń