
Najlepsze sałatki są spontaniczne. Tak też było z tą. Szybki rzut oka na zawartość lodówki, kilka minut pracy i gotowe. Wyszła pyszna!:)
Składniki:
- sałata lodowa - pół główki
- tuńczyk z 1 puszki w sosie własnym
- oliwki - kilka garści
- seler marnowany - pół słoiczka
- kukurydza z 1 puszki
- jajko na twardo
- kapary - 2-3 łyżki
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- świeży sok z cytryny lub/i ocet na bazie białego wina
- ząbek czosnku
- sól, pieprz

Przygotowanie:
- Sałatę rwiemy palcami.
- Na nią wykładamy kukurydzę, potem odsączonego tuńczyka, oliwki, seler i kapary.
- Nic nie mieszamy!
- Na wierzch idzie pokrojone jajko i listki bazylii.
- Z soku z cytryny/octu, oliwy, wyciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy dressing. Uważałabym z solą. Oliwki i tuńczyk już są słone, więc praktycznie można nawet z niej zrezygnować. Polecam użyć sporo soku z cytryny. Świetnie podbija smak kapar i tuńczyka.
- Całość zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na min. 30 min.
- Polecam dokonywać mieszania już w czasie nakładania. Wtedy składniki nam się nie rozwalą i nie stworzymy też zupy...
- Proporcje jakie podałam, dostosujcie do siebie, w zależności co bardziej lubicie.

Całość pracy zajmuje około 5-7 minut. Zdrowo i smacznie.

Sprawdzi się na kolację, do pracy, na lunch czy przyjęcie gości.

Polecam każdemu! U nas miska poszła bardzo szybko:)

Smacznego!
