Najlepsze sałatki są spontaniczne. Tak też było z tą. Szybki rzut oka na zawartość lodówki, kilka minut pracy i gotowe. Wyszła pyszna!:)
Składniki:
- sałata lodowa - pół główki
- tuńczyk z 1 puszki w sosie własnym
- oliwki - kilka garści
- seler marnowany - pół słoiczka
- kukurydza z 1 puszki
- jajko na twardo
- kapary - 2-3 łyżki
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- świeży sok z cytryny lub/i ocet na bazie białego wina
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Sałatę rwiemy palcami.
- Na nią wykładamy kukurydzę, potem odsączonego tuńczyka, oliwki, seler i kapary.
- Nic nie mieszamy!
- Na wierzch idzie pokrojone jajko i listki bazylii.
- Z soku z cytryny/octu, oliwy, wyciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy dressing. Uważałabym z solą. Oliwki i tuńczyk już są słone, więc praktycznie można nawet z niej zrezygnować. Polecam użyć sporo soku z cytryny. Świetnie podbija smak kapar i tuńczyka.
- Całość zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na min. 30 min.
- Polecam dokonywać mieszania już w czasie nakładania. Wtedy składniki nam się nie rozwalą i nie stworzymy też zupy...
- Proporcje jakie podałam, dostosujcie do siebie, w zależności co bardziej lubicie.
Całość pracy zajmuje około 5-7 minut. Zdrowo i smacznie.
Sprawdzi się na kolację, do pracy, na lunch czy przyjęcie gości.
Polecam każdemu! U nas miska poszła bardzo szybko:)
Smacznego!
Oj, tym razem zupełnie nie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMoże innym razem trafię w gusta:)
UsuńWygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńSałatka ładnie wygląda wizualnie, fajne kolory, taka moja pierwsza myśl, jak zobaczyłam zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńWygląd i smak idą tu w parze:)
UsuńZjadłabym sobie takiej sałatki!:-)
OdpowiedzUsuńZachęcam zatem do wykonania.
UsuńUwielbiam takie spontaniczne sałatki. Ja bym pewnie dodała jeszcze prażony słonecznik, ale to takie moje małe uzależnienie. :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że słonecznik sprawdzi się tu super. Też lubię.
Usuńale wspaniałości...
OdpowiedzUsuńNie lubię oliwek i tuńczyka, więc sałatka nie dla mnie, pomimo że wygląda smakowicie. :) Za to nade wszystko uwielbiam czosnek. :D
OdpowiedzUsuńWłosi od setek lat mówią: "Do oliwek trzeba dojrzeć, ale jak się już dojrzeje, to będzie miłość na całe życie":). Zgadzam się w tym pełni. Ja bez oliwek już chyba nie umiałabym żyć:)
UsuńDo wielu smaków można dojrzeć, ale nie trzeba. Ja oliwek nienawidzę i nie sądzę, by kiedykolwiek miało się to zmienić. Ser feta kocham, czosnek też, ale już uwielbianej przez wielu mozzarelli nie. Tak już mam. :)
UsuńPewnie, że nie trzeba. Nic nie trzeba. Ale znam min. 10 osób, które mówiły jeszcze z 5-6 lat temu identycznie jak Ty: "Nienawidzę oliwek i nigdy ich nie polubię". Dziś wcinają całymi łyżkami:)
UsuńJak tak dalej pójdzie, to założę osobny zeszyt na Twoje przepisy :) Chętnie spróbuję tej sałatki, oliwki i tuńczyka lubię.
OdpowiedzUsuńAnito osobny zeszyt to nie jest zły pomysł:)
UsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do przygotowania:)
UsuńNa pewno się skuszę, z takimi składnikami, mmm ;]
Usuńjak pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić podobną sałatkę, ale ja dostałam od koleżanki troszke inny przepis:
OdpowiedzUsuńona zamiast kaparów i selera daje czerwoną i żółtą paprykę, pomidora;)
W każdym razie uwielbiam jak ktoś na bloga dodaje łatwe i zdrowe sałatki, przekąski...;)
Czekam na więcej :)
Zapraszam zatem do częstszych odwiedzin.
UsuńJeśli odejmę oliwki, na pewno mi posmakuje ;)
OdpowiedzUsuńBez oliwek to już nie będzie to samo:)
UsuńW tym tygodniu ta sałatka wyląduje na moim stole :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakowała:)
Usuń