Każdy wykona ją bez problemu.
Jeśli nie macie akurat do dyspozycji jakiegoś składnika, nie ma co się martwić i robić z tego co akurat jest w waszej kuchni:)
Sałatkę polecam na kolację, obiad do pracy, lunch, a nawet śniadanie. Pożywna i spokojnie może nam zastąpić jeden z głównych posiłków. Znakomita także na piknik czy imprezę domówkę.
U mnie szczególnie w upalne dni sprawdza się wybornie!
Składniki jak na zdjęciu poniżej. Jak zwykle mam problem z dokładnym podaniem ilości, bo wszystko zależy na jaką ilość osób będziecie ją przyrządzać. Poza tym ja zawsze tego typu dania robię "na oko".
Co potrzebujemy?
- paluszki krabowe surimi
- ananas z puszki
- kukurydza konserwowa
- seler marnowany
- ogórek zielony świeży (opcja dodatkowa)
- ser żółty
- ryż ugotowany na sypko (opcjonalnie, nie musi być)
- majonez (w celach dietetycznych możecie go sobie darować)
- sól, pieprz
- parę łyżek soku z zalewy ananasowej
- ananas z puszki
- kukurydza konserwowa
- seler marnowany
- ogórek zielony świeży (opcja dodatkowa)
- ser żółty
- ryż ugotowany na sypko (opcjonalnie, nie musi być)
- majonez (w celach dietetycznych możecie go sobie darować)
- sól, pieprz
- parę łyżek soku z zalewy ananasowej
Wykonanie:
1. Paluszki krabowe kroimy w paski lub kostkę. Pełna dowolność.
2. Dodajemy do miski z wcześniej ugotowanym na sypko zimnym ryżem. Prawdę mówiąc ja często wykonuje tą sałatkę bez tego składnika. Ale ostatnio zostało mi ryżu z innego dania i postanowiłam go wykorzystać.
3. Następnie w misce ląduje pokrojony w kostkę ananas.
4. Za nim idzie seler i odcedzona kukurydza.
5. Potem ogórek w kostce. To także dodatkowy element wprowadzony przeze mnie niedawno. Świetnie nadaje świeżości.
6. Ścieramy na koniec ser na grubych oczkach tarki.
7. Sól, pieprz do smaku i kilka łyżek soku z puszki z ananasem.
8. Mieszamy, mieszamy....i jeśli wykluczamy majonez już sałatkę możemy podawać. Można np. jeszcze skropić ją kilkoma dosłownie kroplami oliwy z oliwek.
Jeśli majonez nie jest dla nas straszny - dodajemy go na końcu - dosłownie 1-2 łyżki, mieszamy i danie gotowe.
Wykonanie sałatki jest naprawdę błyskawiczne. Ja ją uwielbiam i moi goście też często o nią proszą:)
Niezwykle orzeźwiająca i na lato doskonała. Choć ja spokojnie zimą też ją jadam.
Będzie mi miło jeśli choć jedna osoba z Was spróbuje wykonać ją we własnej kuchni.
Będzie mi miło jeśli choć jedna osoba z Was spróbuje wykonać ją we własnej kuchni.
Polecam!
Smacznego:)
Magda
Smacznego:)
Magda
Nie przepadam za paluszkami krabowymi, ale sałatka i tak wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWiem, że nie każdy je lubi, ale ja je wręcz uwielbiam:)
UsuńMój mąż się nimi zajada, więc czasem i ja muszę:)
UsuńNie powinnam przed snem oglądać tego... Mniiam!
OdpowiedzUsuńale pyszna :) aż mi ślinka cieknie ;) serio :D
OdpowiedzUsuńZnam to:)
Usuńwygląda pysznie, i przyda się na pewno bo cały czas szukam sposobów na wykorzystanie ulubionych paluszków krabowych :)
OdpowiedzUsuńsurimi - uwielbiam i mój kot też! :P z dowozem do domu można zamówić? ;)
OdpowiedzUsuńTrzeba się bardzo uśmiechnąć:)
Usuńszczerzę się jak tylko mogę :D
UsuńPiłam już wino, nie mogę wsiąść do samochodu....:)
Usuńdobra, dobra, zrobię se sama, lepszą ;P
UsuńAle pycha, uwielbiam paluszki surimi.
OdpowiedzUsuńTo zachęcam do zrobienia sałatki:)
Usuńsmakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę dobrze smakuje:)
Usuńod patrzenia zrobiłam się głodna:)
OdpowiedzUsuńZnam to.
UsuńO ja wygląda przepysznie :) muszę koniecznie wypróbować ten przepis :);p
OdpowiedzUsuńZachęcam.
UsuńTa sałatka wygląda dość smakowicie:)
OdpowiedzUsuń"Dość":)
UsuńDzis zrobilam ta salatke i jest przepyszna ! Szkoda tylko ,ze zapomnialam,ze jestem uczulona na paluszki krabowe :(
OdpowiedzUsuńTo szkoda, że uczulenie. Nie wiedziałam, że można być na nie uczulonym.
Usuńwygląda przepysznie;))
OdpowiedzUsuńpotrzebowałam jakiegos sprawdzonego przepisu na sałatke, bo moje juz mi sie znudzily i mam dzieki Tobie;))
Daj znać jak smakowała:)
Usuńja robie taka, ale z udkiem wedzonym i bez ogorka i ryzu:)
OdpowiedzUsuńTeż smacznie.
UsuńSpróbuje tego dzisiaj.
OdpowiedzUsuńZrobiłam bez ryżu, ale z majonezem a z ogórków wycięłam miąższ. Pychaaaaaa. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowało.
Usuń