środa, 2 października 2013

Zupa krem z pieczonej dyni, papryki i pomidorów.

Znam kilka przepisów na zupę dyniową. Dziś podzielę się z Wami jednym z nich.
Pieczone składniki kremu nadają niesamowity smak potrawie. Zachęcam do wypróbowania we własnej kuchni.


Składniki:
- dynia
- czerwona papryka
- świeże pomidory
- czosnek
- cebula (opcjonalnie)
- świeży imbir
- świeża bazylia i tymianek
- sól, pieprz
- curry, cynamon, gałka muszkatołowa - po szczypcie
- kardamon - opcjonalnie
- oliwa z oliwek
- gęsta śmietana
- wywar warzywny lub inny, może też być woda


Przygotowanie:
1. Obraną i wydrążoną dynię kroimy w sporą kostkę.
2. Pomidory dzielimy na ćwiartki.
3. Wydrążoną paprykę na 2-4 części.
4. Powyższe składniki wkładamy na blaszkę lub do innego naczynia do pieczenia. Dorzucamy 2-3 ząbki czosnku ale nie obranego + gałązki tymianku! Całość skrapiamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 min.
5. Cebulę kroimy w kostkę. Imbir ścieramy.


 6. Po upieczeniu warzyw z papryki i pomidorów zdejmujemy skórę. Odchodzi w zasadzie sama. Wraz z dynią wszystko wrzucamy do garnka. Miękki czosnek wyciskamy z obierek.
7. Uzupełniamy cebulą i imbirem. Zalewamy na początku odrobiną wywaru i gotujemy. 
8. Po zagotowaniu wrzucamy listki bazylii i miksujemy blenderem. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany. W zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać uzupełniamy wywarem. Doprawimy odrobiną curry, gałki i szczyptą cynamonu (nie wolno tu przesadzić!). Jeśli smak tego wymaga dodajemy jeszcze sól i pieprz. Można użyć również na czubek łyżki kardamon.
9.  Podajemy z kleksem śmietany. Możemy ją też zastąpić serkiem mascarpone. Zupa wtedy będzie bardziej słodka.
10. Jeśli wykonamy krem rzadszy polecam jako dodatek lane kluseczki. Sprawdzą się tu znakomicie!

 
   
 Taką zupę można przygotować oczywiście bez pieczenia warzyw, ale zapewniam Was, że ta obróbka znacząco wpływa na smak.
Nie podałam dokładnie ilości składników. Zawsze w sumie czynię to na oko. Proporcje zależą od Was samych, ilość przypraw również. Pamiętajcie jednak by były wyważone. Dodawajcie je już po zmiksowaniu.

 
Zupa dyniowa to doskonałe danie na zimne dni. Rozgrzewa, jest sycąca, a dzięki imbirowi wzmaga odporność. U mnie ostatnio bardzo często gości na stole. Polecam każdemu z Was!

Smacznego:)
Magda

27 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie może w końcu bym się odwarzyła na przygotowanie zupy z dyni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie trzeba wielkiej odwagi. Robi się ją sprawnie i szybko. Serio:) Nawet jeśli nie lubisz gotować to ta zupa wychodzi każdemu:)

      Usuń
    2. Lubię gotować, ale nie lubie przygotowywać dyni jej zapach na surowo zle na mnie działa

      Usuń
  2. pięknie wygląda , a ja uwielbiam takie kremowe zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham, kocham, kocham i mogłabym ją jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zwykle robię duży gar i jemy ją wtedy 2-3 dni:)

      Usuń
  4. Zupa na zdjęciach wygląda przepięknie! Z przyjemnością odtworzę Twój przepis. Pieczone warzywa z pewnością nadają ciekawy smak potrawie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podałaś najlepszy przepis na krem z dyni, to, że warzywa są pieczone sprawia, że zupa ma niepowtarzalny smak. Ja nie dodaję cynamonu, reszta składników taka sama.
    Akurat w sobotę planuję ugotować, a jak patrzę na Twoje zdjęcia, to już nie mogę się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tylko szczyptę na cały garnek wrzucam cynamonu i naprawdę czyni on cuda. Polecam. Choć wiem, że są osoby cynamonu nie trawiące. To wtedy wiadomo, że nie dodajemy:)

      Usuń
    2. Ja cynamon bardzo lubię, ale nie w tej zupie :)

      Usuń
  6. Trafiłam tu do Ciebie przez one little smile <3 jak u Ciebie pysznie! idealne połączenie smaków! i takie jesienne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja chyba nigdy nie jadłam zupy dyniowej ;o

    OdpowiedzUsuń
  8. Za dynię podziękuję, nie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podeślę siostrze przepis, bo uwielbia dynię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Mam nadzieję, że jej przepis przypadnie do gustu.

      Usuń
  10. Moja pierwsza zakupiona dynia leży w lodówce i czeka na pomysł :) Dzięki za przepis ;*

    OdpowiedzUsuń
  11. robiłam ostatnio dyniową, nieskromnie powiem, że wyszła super! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Proszę o nie reklamowanie w komentarzach swoich stron, blogów, sklepów itp. Będę wdzięczna za nie linkowanie i uszanowanie tego. W innym przypadku będę je natychmiast kasować.
Magdalena