Głosowaliście pod postem o propozycjach moich trzech ulubionych zup oraz na Facebook, jaki przepis ma się ukazać jako pierwszy. Wyniki?
1. Krem z pomidorów - 14 głosów.
2. Krem z brokułów i pieczarek - 14 głosów.
3. Porowa z kurczakiem - 12 głosów.
Dokonałam losowania karteczkowego z 2 pierwszych i wygrała brokułowa. Dziś zatem przepis.
Bardzo lubię krem z brokułów. Świetny na okres jesienno-zimowy. Rozgrzewa, jest pożywny, a do tego prosty w wykonaniu. Czasami robię go czystego tylko na brokułach, ale od jakiegoś czasu bardzo posmakował mi z dodatkiem pieczarek i serka mascarpone.
Co nam będzie potrzebne?
1. Duży brokuł. Możecie też użyć mrożonki brokułowej, choć ja polecam świeży.
2. Około 10 szt. pieczarek.
3. Serek Mascarpone - 3-4 łyżki.
4. Czosnek - 1-2 ząbki w zależności jak bardzo go lubicie.
5. Imbir - 0,5 łyżeczki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
6. 1-1,5 łyżki soku z cytryny - opcjonalnie, ale super przełamuje smak.
1. Krem z pomidorów - 14 głosów.
2. Krem z brokułów i pieczarek - 14 głosów.
3. Porowa z kurczakiem - 12 głosów.
Dokonałam losowania karteczkowego z 2 pierwszych i wygrała brokułowa. Dziś zatem przepis.
Bardzo lubię krem z brokułów. Świetny na okres jesienno-zimowy. Rozgrzewa, jest pożywny, a do tego prosty w wykonaniu. Czasami robię go czystego tylko na brokułach, ale od jakiegoś czasu bardzo posmakował mi z dodatkiem pieczarek i serka mascarpone.
Co nam będzie potrzebne?
1. Duży brokuł. Możecie też użyć mrożonki brokułowej, choć ja polecam świeży.
2. Około 10 szt. pieczarek.
3. Serek Mascarpone - 3-4 łyżki.
4. Czosnek - 1-2 ząbki w zależności jak bardzo go lubicie.
5. Imbir - 0,5 łyżeczki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
6. 1-1,5 łyżki soku z cytryny - opcjonalnie, ale super przełamuje smak.
7. Wywar z kurczaka lub innego mięsa. Może też być warzywny lub mieszany. Około 1,5-1,7 l.
Zupę możecie też zrobić na czystej wodzie, ale zdecydowanie na wywarze będzie smaczniejsza.
Zupę możecie też zrobić na czystej wodzie, ale zdecydowanie na wywarze będzie smaczniejsza.
Mniej więcej z tych ilości wychodzi całkiem spory gar. Zwykle gotuję ją na 2-3 dni.
Działamy!
1. Dzielimy brokuła na cząstki. Obrane pieczarki na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do najpierw grzyby i gotujemy. Po kilku minutach dodajemy brokuł i czosnek pokrojony w plasterki.
2. Doprawiamy odrobiną gałki i imbirem.
3. Jak nam się ugotują, zdejmujemy z ognia. Ważne żeby nie przegotować, ponieważ "rozciapany" brokuł słabo smakuje, a gumowe pieczarki także.
4. Włączamy blender i miksujemy wszystko na gładko. Możemy oczywiście też zrobić to mikserem.
5. Zmiksowany krem ponownie stawiamy na małym ogniu, sprawdzamy czy wszystko się super roztarło, także czosnek. Dodajemy serek mascarpone. Powinien pod wpływem ciepła sam się rozpuścić i zagęścić nam cudnie zupę. Ale możemy też mu pomóc, używają ponownie blendera.
6. Na koniec sok z cytryny świetnie przełamuje smaki i jeśli potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem lub innymi przyprawami jakie preferujecie. Pamiętajcie jednak, żeby robić to na samym końcu, bo sam wywar może być już dobrze słony lub pieprzny. Ja lubię w tym kremie czuć czosnek, pieprz i imbir. Na obecny czas w roku działają także odpornościowo.
6. Na koniec sok z cytryny świetnie przełamuje smaki i jeśli potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem lub innymi przyprawami jakie preferujecie. Pamiętajcie jednak, żeby robić to na samym końcu, bo sam wywar może być już dobrze słony lub pieprzny. Ja lubię w tym kremie czuć czosnek, pieprz i imbir. Na obecny czas w roku działają także odpornościowo.
7. Zupę można podawać samą lub też z kostkami grzanek na wierzchu czy osobno w formie kromek. Dobrze smakuje posypana natką pietruszki. Polecam ją również z odrobiną kiełek na patelnię. Kupuje je głównie w Lidlu. Prażę 2-3 minuty i dodaje do talerza. Są pyszne!
Inną opcją jest na wierzch zimny kleks z serka lub śmietany.
Oczywiście tego typu zupę możecie też zrobić na śmietanie lub zdrowiej zupełnie bez. Będzie inaczej smakować, gdyż serek daje niesamowity smak i lekką słodkość, ale na bank też Wam zasmakuje.
Ja zupy uwielbiam. Nie tylko typu krem, ale każde inne. Są szybkie w wykonaniu, proste, pożywne i zdrowe.
A wy często je jadacie?
Jak zawsze życzę Wam smacznego i zapraszam do wykonania przepisu w swojej kuchni.
Magda
wygląda cudnie i pewnie jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupy krem i mam nadzieję że niedługo wreszcie kupię sobie blender :)
Polecam blender. Bardzo ułatwia życie. Nie trzeba kupować mega drogiego. Nawet najprostszy będzie ok.
UsuńUwielbiam zarówno brokuły jak i pieczarki.
OdpowiedzUsuńZ pewnością przygotuję ten krem.
Kto wie, może już jutro :)
Zrób i przyślij zdjęcia! Planuje zrobić kącik ze zdjęciami dań wykonywanych przez moich czytelników:) Oczywiście jeśli masz ochotę.
Usuńwygląda przepysznie :) ale ja niestety nie lubię kremowych zup ;)
OdpowiedzUsuńJa też nie przepadam za każdą. Kiedyś w ogóle nie lubiłam, bo głównie jadałam je na mieście. Zawsze były jakieś mdłe. Ale jak zaczęłam sama robić i przyprawiać to bardzo polubiłam. Choć częściej robię zupy tradycyjne:)
Usuńoj tak mniam mniam
OdpowiedzUsuńWow, wygląda przepysznie, kto wie - może to będzie moja pierwsza zupka jaką ugotuję (serio, nie umiem nic poza rosołem z kostki ^^) :)
OdpowiedzUsuńOj Magdo, chyba czas powiedzieć kostkom wielkie NIE:)
Usuńmmm w weekend robię! ale i tak czekam za krem pomidorowy :P
OdpowiedzUsuńTrzymam za słowo Marta:) Koniecznie zrób zdjęcia i podeślij.
UsuńPysznie, z chęcią wypróbuję Twój przepis i czekam na kolejne:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zrobisz. Kolejne przepisy też będą.
UsuńMacro, zrobię tę zupę na pewno :)
OdpowiedzUsuńNiech no tylko uda mi się wyjść z domu na zakupy (bo mały dalej ma zapalenie płuc) to kupię produkty i zrobię. Blender mam bo mi po synku został :)
Blender to super wynalazek. Zdrowia!
Usuńmniam, zjadłabym, oj zjadłabym :)))
OdpowiedzUsuńSzynko naprawdę się ją robi.
UsuńO rany zrobiłam się głodna ...
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle smaczna zupka :) Koniecznie muszę "ukraść" przepis :*
OdpowiedzUsuńPozwalam ukraść:)
UsuńWygląda cudowne i już wyobrażam sobie smak :) Pozdrawiam, Blogging Novi
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszna.
UsuńWygląda pysznie. :D
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńPS. Odpisałam kochana na maila.
Wypróbuję Twój przepis :-) ciekawa jestem smaku mascarpone. Nie wpadłabym na połączenie go z brokułami.
OdpowiedzUsuńPostaram się też dać znać jak wyszło:-)
To serek wyborny do zup kremów, sosów, past. Nie tylko do deserów:)
UsuńKrem z brokułów i pieczarek wygląda przepysznie :) u nas w domu często jadamy brokuły więc może wypróbuje Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńBrokuły kocham pod każdą postacią:)
UsuńNie lubię tego typu zup (miksowane) ale z kiełkami bym wciągnęła :D
OdpowiedzUsuńJa wszystkich zup typu krem nie lubię, ale ta mnie urzekła:)
UsuńJutro na obiad to zrobię! :)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńMmmm, zupy kremy...
OdpowiedzUsuń/pisane znad miseczki kremu porowo-ziemniaczanego ;)/
Ja bym do twojej zupy jeszcze dołożyła marchewkę:)
UsuńMniaaam, wygląda pycha :D Szkoda, że nie mam blendera, bo już bym zaczęła czarować taką zupkę :D
OdpowiedzUsuńZwykłym mikserem też spokojnie dasz radę.
UsuńOj tak, ja uwielbiam większość zupek, więc im więcej pomysłów nam zaprezentujesz tym lepiej:) Czekam z utęsknieniem na krem z pomidorów- to moje ulubione warzywo;)
OdpowiedzUsuńBędzie lada moment:)
Usuńpychotka, aż zgłodniałam:) uwielbiam takie rzeczy:)
OdpowiedzUsuńTo trzeba wykonać:)
UsuńCzy te pieczarki i brokuły dodać do wywaru wsrzywnego czystego ?
OdpowiedzUsuńTroszkę nie rozumiem? Do wywaru z wyjętymi warzywami, jeśli o masz na myśli. Spokojnie możesz użyć też czystej wody czy wywaru drobiowego.
Usuń