czwartek, 10 stycznia 2013

Rozgrzewamy się! Zupa krem z brokułów i pieczarek z serkiem mascarpone.

 Głosowaliście pod postem o propozycjach moich trzech ulubionych zup oraz na Facebook, jaki przepis ma się ukazać jako pierwszy. Wyniki?

1. Krem z pomidorów - 14 głosów.
2. Krem z brokułów i pieczarek - 14 głosów.
3. Porowa z kurczakiem - 12 głosów.

Dokonałam losowania karteczkowego z 2 pierwszych i wygrała brokułowa. Dziś zatem przepis.



Bardzo lubię krem z brokułów. Świetny na okres jesienno-zimowy. Rozgrzewa, jest pożywny, a do tego prosty w wykonaniu. Czasami robię go czystego tylko na brokułach, ale od jakiegoś czasu bardzo posmakował mi z dodatkiem pieczarek i serka mascarpone.

Co nam będzie potrzebne?



1. Duży brokuł. Możecie też użyć mrożonki brokułowej, choć ja polecam świeży.
2. Około 10 szt. pieczarek.
3. Serek Mascarpone - 3-4 łyżki.
4. Czosnek - 1-2 ząbki w zależności jak bardzo go lubicie.
5. Imbir - 0,5 łyżeczki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
6. 1-1,5 łyżki soku z cytryny - opcjonalnie, ale super przełamuje smak.
7. Wywar z kurczaka lub innego mięsa. Może też być warzywny lub mieszany. Około 1,5-1,7 l.

Zupę możecie też zrobić na czystej wodzie, ale zdecydowanie na wywarze będzie smaczniejsza. 
Wszystkie ilości podaje na oko. Nie umiem niestety nigdy tego dokładnie wymierzyć. Czasem dodaje więcej serka, czasem mniej. Wszystko zależy jaką gęstość i kolor chcę uzyskać oraz od jakości składników jakie akurat posiadam. W kuchni nie da się wszystkiego robić pod linijkę. Próbujcie, sprawdzajcie i sami decydujcie czego ile!:)
Mniej więcej z tych ilości wychodzi całkiem spory gar. Zwykle gotuję ją na 2-3 dni.



Działamy!
1. Dzielimy brokuła na cząstki. Obrane pieczarki na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do najpierw grzyby i gotujemy. Po kilku minutach dodajemy brokuł i czosnek pokrojony w plasterki.
2. Doprawiamy odrobiną gałki i imbirem.



3. Jak nam się ugotują, zdejmujemy z ognia. Ważne żeby nie przegotować, ponieważ "rozciapany" brokuł słabo smakuje, a gumowe pieczarki także.
4. Włączamy blender i miksujemy wszystko na gładko. Możemy oczywiście też zrobić to mikserem.


5. Zmiksowany krem ponownie stawiamy na małym ogniu, sprawdzamy czy wszystko się super roztarło, także czosnek. Dodajemy serek mascarpone. Powinien pod wpływem ciepła sam się rozpuścić i zagęścić nam cudnie zupę. Ale możemy też mu pomóc, używają ponownie blendera.

6. Na koniec sok z cytryny świetnie przełamuje smaki i jeśli potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem lub innymi przyprawami jakie preferujecie. Pamiętajcie jednak, żeby robić to na samym końcu, bo sam wywar może być już dobrze słony lub pieprzny. Ja lubię w tym kremie czuć czosnek, pieprz i imbir. Na obecny czas w roku działają także odpornościowo.


7. Zupę można podawać samą lub też z kostkami grzanek na wierzchu czy osobno w formie kromek. Dobrze smakuje posypana natką pietruszki. Polecam ją również z odrobiną kiełek na patelnię. Kupuje je głównie w Lidlu. Prażę 2-3 minuty i dodaje do talerza. Są pyszne! 

Inną opcją jest na wierzch zimny kleks z serka lub śmietany.


Oczywiście tego typu zupę możecie też zrobić na śmietanie lub zdrowiej zupełnie bez. Będzie inaczej smakować, gdyż serek daje niesamowity smak i lekką słodkość, ale na bank też Wam zasmakuje.


Ja zupy uwielbiam. Nie tylko typu krem, ale każde inne. Są szybkie w wykonaniu, proste, pożywne i zdrowe.
A wy często je jadacie?

Jak zawsze życzę Wam smacznego i zapraszam do wykonania przepisu w swojej kuchni.
Magda

43 komentarze:

  1. wygląda cudnie i pewnie jest pyszna :)
    uwielbiam zupy krem i mam nadzieję że niedługo wreszcie kupię sobie blender :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam blender. Bardzo ułatwia życie. Nie trzeba kupować mega drogiego. Nawet najprostszy będzie ok.

      Usuń
  2. Uwielbiam zarówno brokuły jak i pieczarki.
    Z pewnością przygotuję ten krem.
    Kto wie, może już jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób i przyślij zdjęcia! Planuje zrobić kącik ze zdjęciami dań wykonywanych przez moich czytelników:) Oczywiście jeśli masz ochotę.

      Usuń
  3. wygląda przepysznie :) ale ja niestety nie lubię kremowych zup ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie przepadam za każdą. Kiedyś w ogóle nie lubiłam, bo głównie jadałam je na mieście. Zawsze były jakieś mdłe. Ale jak zaczęłam sama robić i przyprawiać to bardzo polubiłam. Choć częściej robię zupy tradycyjne:)

      Usuń
  4. Wow, wygląda przepysznie, kto wie - może to będzie moja pierwsza zupka jaką ugotuję (serio, nie umiem nic poza rosołem z kostki ^^) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Magdo, chyba czas powiedzieć kostkom wielkie NIE:)

      Usuń
  5. mmm w weekend robię! ale i tak czekam za krem pomidorowy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam za słowo Marta:) Koniecznie zrób zdjęcia i podeślij.

      Usuń
  6. Pysznie, z chęcią wypróbuję Twój przepis i czekam na kolejne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zrobisz. Kolejne przepisy też będą.

      Usuń
  7. Macro, zrobię tę zupę na pewno :)
    Niech no tylko uda mi się wyjść z domu na zakupy (bo mały dalej ma zapalenie płuc) to kupię produkty i zrobię. Blender mam bo mi po synku został :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam, zjadłabym, oj zjadłabym :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. O rany zrobiłam się głodna ...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smaczna zupka :) Koniecznie muszę "ukraść" przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudowne i już wyobrażam sobie smak :) Pozdrawiam, Blogging Novi

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbuję Twój przepis :-) ciekawa jestem smaku mascarpone. Nie wpadłabym na połączenie go z brokułami.
    Postaram się też dać znać jak wyszło:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To serek wyborny do zup kremów, sosów, past. Nie tylko do deserów:)

      Usuń
  13. Krem z brokułów i pieczarek wygląda przepysznie :) u nas w domu często jadamy brokuły więc może wypróbuje Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie lubię tego typu zup (miksowane) ale z kiełkami bym wciągnęła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wszystkich zup typu krem nie lubię, ale ta mnie urzekła:)

      Usuń
  15. Mmmm, zupy kremy...
    /pisane znad miseczki kremu porowo-ziemniaczanego ;)/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym do twojej zupy jeszcze dołożyła marchewkę:)

      Usuń
  16. Mniaaam, wygląda pycha :D Szkoda, że nie mam blendera, bo już bym zaczęła czarować taką zupkę :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj tak, ja uwielbiam większość zupek, więc im więcej pomysłów nam zaprezentujesz tym lepiej:) Czekam z utęsknieniem na krem z pomidorów- to moje ulubione warzywo;)

    OdpowiedzUsuń
  18. pychotka, aż zgłodniałam:) uwielbiam takie rzeczy:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy te pieczarki i brokuły dodać do wywaru wsrzywnego czystego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę nie rozumiem? Do wywaru z wyjętymi warzywami, jeśli o masz na myśli. Spokojnie możesz użyć też czystej wody czy wywaru drobiowego.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Proszę o nie reklamowanie w komentarzach swoich stron, blogów, sklepów itp. Będę wdzięczna za nie linkowanie i uszanowanie tego. W innym przypadku będę je natychmiast kasować.
Magdalena